Meteen naar de inhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

BRM 300 km “Naar de vallei van de Scarpe”

zaterdag 15 juli - zondag 16 juli

7€

DATUM

15-07-2023

START

6:00

PLAATS

OUDENAARDE MATER

AFSTAND

300 KM

HM

1561

TIJDSLIMIET

20u00

PARCOURS

Dit brevet gaat naar Arras. Arras of Atrecht is samen met Bergen op Zoom, Castel Madama, Coburg en Hastings één van de zustersteden van Oudenaarde.

Het klimwerk van de route situeert zich hoofdzakelijk in de eerste 60km. Na een korte heuvelachtige aanloop in de Vlaamse Ardennen gaan we via de afdaling van het Bois de la Houppe, waar de taalgrens gepassseerd wordt, naar het Pays des Collines. Via Flobecq en Wodecq fietsen we naar de klim van de Rue de la Folie in Frasnes en de klim naar Houtaing (Ath) die evenwijdig loopt met de A8. Na een  doortocht langs de Romeinse site van Aubechies passeren we het kasteel van Beloeil. In Beloeil is de eerste vrije controle.

Vanaf dan volgen we de weg langs het kanaal Blaton-Ath om daarna via de ravel Blaton-Bernissart tot aan de grens te rijden. Net na de friterie op de grens duiken we via een grindweg naar het centrum van Condé sur Escaut. Bij het verlaten van Condé nemen we de voie verte naar het woud van Wallers Arenberg. We fietsen er dwars door zonder autoverkeer en kasseien. Net voorbij het woud passeren we de thermen en het centrum van Saint-Amand-les-Eaux dat gelegen is aan de Scarpe, het feitelijke doel van dit brevet. Aan de kerk zijn er verschillende horecagelegenheden voor een vrije controle.

Vanaf Saint-Amand volgen we de loop van de Scarpe. Gravelliefhebbers hebben de mogelijkheid de Scarpe te volgen op een goed bereidbare grindweg tot aan Arras. De geasfalteerde weg ligt soms vlak bij de rivier en soms enkele honderden meters ervan.  Dit is grotendeels het verschil tussen de twee aangeleverde gpx bestanden  (gravel en asfalt editie).

Net voor het bereiken van Arras gaat de route langs de Scarpe over de grindweg om op die manier het drukkere autoverkeer te vermijden. Het keerpunt en tegelijk ook hoogtepunt van de tocht is de Place des Héros met zijn Belfort in het centrum van Arras. In de toeritische dienst van het Belfort kan een stempel opgehaald worden voor de derde controle. Het bureau is gesloten tussen 12u30 en 14u maar er zijn ruim voldoende alternatieven in de onmiddellijke nabijheid.

Na het bezoek aan Arras gaat de rit naar het Canadese oorlogsmonument in Vimy. De route aan het oorlogsmonument keert voor een paar honderd meter terug om op die manier een rustige weg te vinden richting het Noorden. We passeren verschillende welbekende dorpen uit de hel van het Noorden, o.a. Mons-en-Pévèle, Cysoing en Hem. Verscheidene kasseistroken zien we liggen langsheen de voorziene weg maar mijden we wel op de route. Het alternatieve gpx bestand voor de gravelliefhebbers voorziet wel een passage van ‘les pavées de la Rosée’ in Tourmignies, een korte tweesterrenstrook van 650 meter om even te proeven van de Hel van het Noorden.

De rit passeert vervolgens wielerstad Roubaix met een passage langs de bekende wielerpiste. Liefhebbers die na ongeveer 250km nog wat over hebben kunnen enkele rondjes trekken op de wielerbaan om daarna via het Canal de Roubaix over een goed bereidbare grindweg richting Schelde te rijden in Spiere-Helkijn.

De laatste tientallen kilometers zijn dan volledig vlak doorheen de Scheldevallei met uitzondering van de laatste paar kilometers om de finish te bereiken in het iets hoger gelegen Mater. Er kan nagepraat worden in de cc Maskerade met dranken aan democratische prijzen.

INSCHRIJVING

Voorinschrijving via mybrevet.cc is aangewezen. Je dient dan geen administratie meer te doen aan de inschrijftafel en je controlekaart zal klaar liggen. Wie toch de dag zelf wil inschrijven vragen wij met aandrang om gepast geld te voorzien (€ 7) en het ingevulde inschrijvingsformulier mee te brengen.

EXTRA INFO

STARTPLAATS

CONTROLES

  1. Beloeil Boulangerie Decamps Bernard – vrij

  2. Saint-Amand-les Eaux – Grand place –  fotocontrole

  3. Arras – Office du tourisme – verplicht

  4. Roubaix – Wielerpiste – fotocontrole

ROUTE & WEGBESCHRIJVING

GPX

WEGBESCHRIJVING

Gegevens

Begin:
zaterdag 15 juli
Einde:
zondag 16 juli
Kosten:
7€
Evenement Categorieën:
,
Site:
www.randonneurs.be

Locatie

cc Maskerade
Materplein 1a
Oudenaarde-Mater, 9700 België
+ Google Maps

Organisator

Serge Marist
E-mail:
serge.marist@hotmail.com