Ga naar de inhoud

Randonneurs Mondiaux

De Randonneurs Mondiaux-tochten van 1200 kilometer en meer…

Maar 1 of 2 keer per jaar staat er ook een langere afstand op het programma: een tocht van 1200 kilomter of meer, afgekort met de term ‘RM’

De homologatie van deze ultra-brevet tochten gebeurt door de wereldwijde organisatie Randonneurs Mondiaux. Hun doel is ‘fietsers die hun persoonlijke grenzen willen verleggen aanmoedigen door de uitdaging van een lange afstand te combineren met het plezier van fietstoerisme’.

En ze nemen dat doel heel concreet: in 2020 bevat de agenda van Randonneurs Mondiaux maar liefst 87 ritten met een enorme variatie:

  • Afstanden van 1200 tot 4000 km
  • In 32 verschillende landen, gespreid over bijna alle continenten: Oceanie, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Asie. (enkel Afrika ontbreekt momenteel nog)
  • Het ganse jaar door: maandelijks staat er wel ergens ter wereld enkele evenementen op de kalender. Doorgaans rekening houdend met de lokale seizoenen.

Heb je zin in avontuur buiten de landsgrenzen, of wil je gelijkgestemde (fiets)zielen ontmoeten aan de andere kant van de wereld. Dan is dit misschien iets voor jou.

Warning:

Wil je je brevet gehomologeerd zien, dan zijn er strikte tijdlimieten.
Deze limieten hangen voornamelijk af van de afstand.

  • 1200km moet bijvoorbeeld gereden worden in 90uur (of gemiddeld 13,33km per uur). Dat betekent dat je toch om en bij de 300km per dag moet kunnen rijden.
  • Naarmate de afstand hoger wordt, verlaagt de gemiddelde snelheid wel wat.
  • Zijn er extreem veel hoogtemeters te overbruggen, dan wordt daar ook mee rekening gehouden voor de tijdslimiet.
  • De dag afstanden blijven echter significant hoger dan de gemiddelde ‘fietsvakantie’.

Mispak je daarin dus niet. Enige ervaring met het rijden van BRM tochten (van 200 tot 1000 km) is te adviseren.

Link naar de website van Randonneurs Mondiaux
Link naar de Hall of Fame: Randonneurs Mondiaux