Ga naar de inhoud

BRM

De afkorting BRM staat voor internationale fietsbrevetten van 200, 300, 400, 600 of 1000 km.

Een fietsbrevet is een alledaags gegeven. Het is gewoon fijn om bij aankomst van een georganiseerde fietstocht je prestatie gehomologeerd te zien en daarbij een diploma of medaille te krijgen. Bij de lange afstanden vanaf 200 kilometer spreken we vaak van het begrip BRM. Een “BRM” is de afkorting van de Franse term ‘Brevet Randonneurs Mondiaux’, maar deze term is door de jaren heen wereldwijd uitgegroeid tot een uniform randonneursbegrip.

Er zijn vijf standaard BRM afstanden en dito tijdslimieten:

200 km te rijden in maximum 13,5 uur
300 km te rijden in maximum 20 uur
400 km te rijden in maximum 27 uur
600 km te rijden in maximum 40 uur
1000 km te rijden in maximum 75 uur

Belgische BRM’s

In België staan er jaarlijks een 50-tal BRM’s op de kalender van Randonneurs.be. De Belgische kalender maakt op zijn beurt deel uit van een wereldwijde kalender. Deze wereldwijde kalender wordt gecoördineerd door de centrale instantie ‘Audax Club Parisien’ (ACP). ACP beheert een databank met meer dan 1 miljoen gereden brevetten.

Elke gereden BRM wordt gevalideerd aan de hand van een af te stempelen brevetkaart. De lokale organisator checkt of de deelnemer de rit correct gereden heeft (binnen de tijd, alle controles gepasseerd en afgestempeld). Daarna bezorgt de lokale organisator een lijst aan Randonneurs.be, die zorgt voor de homologatie bij ACP. Als deelnemer krijg je uiteindelijk je gehomologeerde controlekaart terug, samen met een uniek brevetnummer en desgevallend een medaille.

Wat is het nut van een dergelijke homologatie? Je kan uiteraard ook een fietstocht rijden zonder brevetten en dergelijke. Toch heeft deze procedure wel enig nut. Het geeft de randonneur een brevet in handen en laat hem toe om een ‘palmares’ op te bouwen van gereden BRM-tochten. (vaak om ‘u’ tegen te zeggen)

Daarnaast geeft het rijden van een reeks van BRM-tochten recht op speciale titels. Slaag je er bijvoorbeeld in om op één seizoen de reeks 200, 300, 400 en 600 kilometer te rijden, dan krijg je de titel van Super-randonneur met bijhorende medaille.

Als je wil deelnemen aan de grootste randonneurstocht ter wereld, Parijs-Brest-Parijs, heb je eveneens deze reeks nodig.

Let wel op: BRM-brevetten van 200 km, 300 km, 400km, 600 km en 1000km … kunnen verslavend werken!

Link naar de Belgische kalender
Veelgestelde vragen
Alle Belgische Homologaties