Ga naar de inhoud

Nabeschouwing seizoen 2019-2020 en voorzichtige voorbeschouwing seizoen 2020-2021

  • door
  • nieuws

Ik zou het voorbije jaar weinig origineel kunnen samenvatten in 1 woord: corona; 2020 zal ons heel lang bijblijven. Half maart viel het openbare leven stil, gingen we collectief in lockdown en speelde ons leven zich dichter bij huis af dan we veelal wilden.

Bij Randonneurs.be grepen we die periode van relatieve rust aan om een oud project van onder het stof te halen. Onder leiding van Karel kwamen de ideeën voor een nieuwe website in een stroomversnelling en werd ons belangrijkste informatiekanaal aangepast aan de nieuwste technologische noden.

Intussen broedden Wouter en Guy op een manier om ons volledige BRM-proces coronaproof te maken. Dit resulteerde in Mybrevet waar we in eerste instantie een aantal tochten van 100 km aanboden maar dat ons later als één van de eerste organisaties in België in staat stelde om opnieuw volwaardige tochten te organiseren die volledig conform zijn met de protocollen en voorschriften die ons van overheidswege worden opgelegd.

Op die manier konden we ons seizoen nog voor een groot deel redden en was het mogelijk om verschillende brevetten van 200, 300, 400 en 600 km door te laten gaan. 20 randonneurs reden die 4 afstanden en mogen zich superrandonneur noemen. We stelden ook vast dat veel nieuwe gezichten via Mybrevet de weg naar de randonneurs vonden en voor het eerst proefden van fietsen over lange afstand.

We schaften ook de trofee voor de randonneur van het jaar af maar we vervingen hem door een meer toegankelijke uitdaging. Voortaan kun je goud, zilver of brons verdienen in functie van het aantal gereden km per seizoen. We sluiten dit seizoen af met 3 gouden randonneurs, 2 zilveren laureaten en 12 bronzen titularissen. Wie volgend jaar deze trofee wil binnenhalen zal minstens  5000 BRM-km moeten rijden voor de bronzen trofee, 7500 voor zilver en 10.000 km voor goud.

En zo zijn we aanbeland bij het volgende seizoen. Dat iedereen er zin in heeft bewijst de meer dan gevulde kalender: niet minder dan 53 organisaties staan op het programma. Naast de flèche, de borders of Belgium en Herentals-Cosne-Herentals wil ik jullie aandacht vestigen op nog een andere uitschieter: op 11 september 2021 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de eerste BRM werd gereden. Ter gelegenheid van dat eeuwfeest worden wereldwijd tientallen brevetten van 200 km georganiseerd. Ook België blijft niet achter. Die dag plannen we 2 eeuwfeestbrevetten die starten in Lier en Doornik. ACP zal ook een speciale herinneringsmedaille aanbieden die enkel die dag te verkrijgen is.

Ik sluit af waar ik begonnen ben: met corona. Op het moment dat ik deze woorden neerpen bereiken de besmettingscijfers weer een alarmerend peil. Voorlopig mogen we nog BRM’s organiseren maar ook dat wordt onzeker. Veel hangt ook af van hoe we omgaan met onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Ik wil dus uitdrukkelijk jullie medewerking hiervoor vragen: wanneer je ziek bent of één of meerdere symptomen vertoont blijf dan thuis en breng de andere deelnemers niet in gevaar. We werken met voorinschrijvingen en startblokken: kom op het afgesproken uur naar de start en vertrek onmiddellijk wanneer je de controlekaart hebt gekregen. En hou het ook onderweg veilig. Vermijd pelotonvorming en samenscholingen, ook op de controleplaatsen. Laat er ons een mooi en veilig BRM-jaar van maken.

Frank Steenput 

Voorzitter Randonneurs.be

Superrandonneurs 2020

Goud, zilver of brons